Barnets trygghet i centrum vid vårdnadstvist

Barn ska inte behöva lida för att föräldrarna vill skiljas. Kommer man inte överens när det gäller barnen kan det leda till en vårdnadstvist, och då är det domstolen som fattar besluten.

För det mesta kommer folk överens om hur barnen ska skötas, även om de för tillfället är osams om allt annat. Man vill undvika att barnen dras in i föräldrarnas känslosamma turbulens, men det är lättare sagt än gjort. Känslor av svartsjuka, hämnd eller separationsångest kan leda till tråkiga gräl och kontroverser, så att det blir helt omöjligt att ha ett vettigt samarbete eller någon kommunikation över huvud taget. Då kan en vårdnadstvist bli följden, och då behövs det medverkan av en advokat.

Domstolen får avgöra

Oftast har man gemensam vårdnad, eftersom det anses vara det bästa för barnet. Det viktigaste är hur föräldrarna uppför sig, inte var barnet faktiskt bor. Man ser ju barn till föräldrar där den ene jobbar långa tider på annan ort, men där det funkar mycket bra och ingen konflikt finns. Domstolen fattar beslut, i värsta fall, får man väl säga, och när tiden går och känslorna har lagt sig, brukar det ordna sig med kommunikationen också.

Så småningom kan man bli bjuden på barnens bröllop och andra kalas, och det är allra bäst om man kan sätta sina egna oförrätter åt sidan en stund. Vanligt, civiliserat uppförande lönar sig i längden för det mesta, men tills vidare kan advokaten och domstolen vara till stor hjälp i en aktuell vårdnadstvist.