Hur delar man ett dödsbo i Stockholm?

Ett dödsbo är en benämning på en avliden persons tillgångar och skulder och fungerar som en juridisk person fram till dess att allting är uppdelat mellan delägarna i detta dödsbo – det vill säga arvvingarna. För att smidigt dela upp ett dödsbo så burkar man utse en boutredningsman som sköter om själva uppdelningen; det vill säga – gör en lista över samlade tillgångar och eventuella skulder innan man sätter igång och delar upp.

Här kan man säga att en sak som först betalas ur detta dödsbo – oavsett om det handlar om Stockholm eller någon annan stad i Sverige – är begravningen. Denna har alltid förtur då man ska dela upp ett dödsbo och detta är ju också ganska självklart. Har en person avlidit i Stockholm så måste man ju först och främst se till att begravningen betalas och sker på ett värdigt sätt; gravkista, begravningsfika och dödsannons och för att lösa detta så tar man alltså pengar ur det dödsbo den avlidne lämnat efter sig. Om man ser till lite mer speciella fall av ett dödsbo så kan man säga att det inte är så ovanligt att den avlidne lämnar efter sig fler skulder än vad som finns i tillgångar.

En person i Stockholm som just har avlidit kan alltså ha dragit på sig stora skulder – bostad, bil och kanske en sommarstuga – medan han inte arbetat och sparat tillräckligt och här blir då frågan hur man löser detta? Lägger man dessutom till att den avlidne kanske haft en fabless för att spela på häsatr och lånat ihop ett kapital för att klara av att betala denna last; då blir det ännu svårare – eller? Nja, det är alltid knivigt då ett dödsbo har fler skulder än tillgångar att reglera dessa och här kan man säga att denne person i Stockholm – som spelat på hästar och dragit på sig andra skulder – kommer att se hur sitt efterlämnade dödsbo först och främst betalar av huset och bilen då dessa ofta sätts som en slags säkerhet och därmed har förtur.

Ett dödsbo i Stockholm utan tillgångar

Finns det efter att dessa betalats inga tillgångar kvar av detta dödsbo i Stockholm så kommer de som haft att oturen att låna ut pengar till den avlidne att – tyvärr – inte få tillbaka dessa. Skulderna kommer nämligen i detta fall av ett dödsbo i Stockholm att avskrivas och själva dödsboet kommer i sin tur att gå i konkurs. Så ser det alltså ut om ett dödsbo – i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – har mer skulder än tillgångar och detta är heller ingenting ovanligt.

Om man sedan ser ett dödsbo som de facto helt saknar tillgångar så kan de efterlevande ansöka om att få begravningen betald av Socialmyndigheten i den stad som man bor i – alla har nämligen rätt till ett värdigt slut och här spelar således inte pengar någon roll. Om man ser ett sådant dödsbo i exempelvis Stockholm så kommer en begravning att betalas och här kommer kista, gravsten samt dödsannons att ligga på Socialens bord.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik